Sankt Bartholomæus
I domkirken i Milano har de en statue, der kontant og brutalt viser Bartholomæus, efter hans hud er blevet flået af.
Bartholomæus står rank og afpillet med sin hud liggende hen over skuldrene. I venstre hånd holder han bibelen.
Sankt Bartholomæus
Da Høje Taastrup Kirke var blevet bygget færdig i løbet af 1100-tallet, blev kirken indviet til den katolske helgen Bartholomæus. Ind til reformationen i 1536 blev Høje Taastrup Kirke derfor kaldt: "Bartholomæus Kirke".
Bartholomæus var en af de 12 disciple, der fulgte Jesus. Han har helgendag den 24. august. Derfor kan man en vis ret sige, at Høje Taastrup Kirke har fødselsdag, den 24. august.
Hud flået af
Kirkehistorikeren Eusebius fortæller, at disciplen Bartholomæus efter Jesu død og opstandelse tog til Indien for at udbrede evangeliet om Jesus Kristus.
På vejen tilbage rejser han gennem Armenien, hvor han bliver taget til fange af myndighederne, som ikke vil have kristendommen inden for landets grænser. Ifølge legenden giver de Bartholomæus en voldsom straf for at bringe den kristne tro til landet. Bartholomæus bliver dømt til at få al sin hud flået af.
Bartholomæus som helgen
En sand helgen er kendetegnet af evnen til at gøre underfulde gerninger. Det underfulde ved Bartholomæus er hans evne til at gøre det tunge let og det lette tungt.
På den lille ø Lipari ved Italiens sydspids er øens kirke indviet til Bartholomæus. Kirken ærer ham med en stor sølvstatue midt i alteret. Denne statue bliver hvert år den 24. august båret i procession rundt i Lipari by.
Byens borgere hævder hårdnakket, at statuen af Bartholomæus et år frelste dem fra døden.
Beretningen om et under
Da de det år bar statuen gennem byen, blev den på et tidspunkt så tung, at den var umulig at bære. Statuen måtte ned på jorden, og hele processionen gik i stå bagved. Hver gang bærerne prøvede at løfte statuen, blev den bare tungere og tungere.
Og så - pludselig - hører de et voldsomt brag. Længere fremme på ruten var en høj husmur bygget så dårligt, at den nu gav efter. Murbrokker og tunge sten væltede ud over gaden.
Alle i processionen ville være blevet lemlæstet eller dræbt, hvis ikke Bartholomæus havde holdt dem tilbage.
Endnu et under
De gode katolikker fra Lipari har endnu en fortælling om de magiske evner, der knytter sig til deres sølvstatue af Bartholomæus.
I de sidste år af 2. verdenskrig kom det Italiens fascister for øre, at kirken på Lipari havde en værdifuld sølvstatue. Fascisterne tænkte, at statuen kunne smeltes om og sælges for værdien af det ædle metal, så der kunne komme penge til krigsmaskinen.
De sender stærke mænd til øen, som straks går op til kirkens alter og griber fat i statuen af Bartholomæus, men de opdager, at den er let som en fjer. Det er som om statuen er formet af et tyndt lag sølv fyldt med det rene ingenting, så de opgiver og returnerer med uforrettet sag.
På den vis fik Bartholomæus reddet sig selv og hindret en udvidelses af krigens rædsler