Langfredag skal mærkes med ørerne

-

Gyarfas Kvartetten er Karen Johanne Pedersen på violin, Andrea Gyarfas Brahe på violin, Sidsel Feher Most på bratsch og Samira Dayyani på cello.

Langfredag er dagen, hvor Jesus blev korsfæstet. Dette billede af korsfæstelsen er malet af Francisco De Zurbaran i 1627.

Joseph Haydn (1732-1809) skrev musikken til strygekvartetten ”Jesu syv ord på korset” i 1789 til opførelse i domkirken i Cádiz i Spanien.

Gyarfas Kvartetten er Sidsel Feher Most, Andrea Gyarfas Brahe, Karen Johanne Pedersen og Samira Dayyani.

Langfredagens særlige stemning kommer ind under huden og kan mærkes med ørerne, når fire kvindelige strygere fredag den 19. april kl. 16 besøger Høje Taastrup Kirke og opfører Haydns musik til langfredag: ”Jesu syv ord på korset”.

I kirken er der en dag, der skiller sig ud. Det er langfredag.

De fleste dage i kirkeåret er festdage. Og så er der nogle dage, som er sat af til at være alvorlige og eftertænksomme. Men kun en enkelt dag – langfredag – er sat af til at se lidelsen og døden i øjnene.

Langfredag er den dag, hvor Jesus bliver taget til fange og dømt til piskeslag og død på et kors.

Langfredagens fortælling er brutal og mørk, men det er også fortællingen om Guds kamp mod livets smerte. Det er den dag, Gud viser os mennesker, at vi aldrig er alene. Heller ikke når vi føler, at modgang og nederlag har fjernet alt håb. Heller ikke når vi tror, at Gud har givet op.

Langfredag får vi mulighed for at opdage, at Gud er parat til at gå hele vejen for menneskets skyld.

Fire kvindelige strygere
Der er komponeret fantastisk musik til langfredag. Det er musik, som gør det muligt at få langfredagens helt særlige stemning ind gennem ørerne.

Den stemning kan opleves ved en musikgudstjeneste i Høje Taastrup Kirke langfredag. For så kommer de fire kvindelige strygere i strygekvartetten Gyarfas og opfører Joseph Haydns musik til langfredag: ”Jesu syv ord på korset”.

”De fire musikere med deres violiner, bratsch og cello kommer til at sidde oppe ved kirkens alter. Og så fletter vi bibellæsning og forklaringer ind mellem musikkens satser,” fortæller sognepræst Jesper Knudsen.

”Ved den form for gudstjeneste kan det blive lettere at forstå, at der i kristendommen er en tæt sammenhæng mellem krop og hoved,” siger Jesper Knudsen.

Musikgudstjenesten med fire strygere fra kvartetten Gyarfas kan opleves fredag den 19. april kl. 16.00 i Høje Taastrup Kirke.