Sladder og gudstjeneste i Høje Taastrup

Maleri af en ung, smuk adelskvinde fra den tid, hvor Marie Grubbe (1643-1718) var en ung smuk adelskvinde

I Midtjylland ligger Tjele Gods, hvor Marie Grubbe voksede op

Præsten og forfatteren Steen Steensen Blicher, der brugte Marie Grubbes liv i ”Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog”

Alle tiders suverænt største sladderhistorie har tråde til Høje Taastrup Kirke. Det er adelskvinden Marie Grubbe, der skaber den forbindelse. Oplev det på de onsdage, hvor der er "En aften i kirken".

Da Marie Grubbe i 1691 skal skilles fra ægtemanden Palle Dyre, er hun den, som alle i Danmark taler om. Og det bliver den tidligere præst ved Høje Taastrup Kirke, Søren Sørensen Glud, der som biskop skal dømme i den store skilsmissesag.

Marie Grubbe er den person i danmarkshistorien, som har været årsag til den mest omfattende sladder, nysgerrighed og omtale. Grevinde Alexandra blegner ved siden af. Det samme gør andre af ugebladenes yndlinge som Simon Spies, Caroline Wozniacki eller Fie Laursen.

Sladderen
Der mangler ikke noget, når det gælder Marie Grubbe. Som teenager var hun ombejlet ved de kongelige baller i København. I en alder af 17 år blev hun gift med en søn af kongen og hans elskerinde. I årene efter talte alle om hendes mange elskere. Og da hun døde fattig og udstødt som 75-årig, fortsatte sladderen og fascinationen.

Ludvig Holberg beskriver i 1748 hendes skæbne. I 1824 er det St.St. Blicher, der bruger hendes livshistorie. I.P. Jakobsen skriver sin romaner om Marie Grubbe i 1876. Og fascinationen er fortsat med Juliane Preislers ”Kysse Marie” fra 1994, og Lone Hørslevs ”Dyrets år” fra 2014.

Aftner i kirken
Marie Grubbe er også interessant for Høje Taastrup Kirke i dette efterår. Det kan opleves de onsdage, hvor der er "En aften i kirken".

De aftner starter med en bramfri gudstjeneste. Derefter bliver gudstjenesten knyttet sammen med historien om Marie Grubbe, som vi møder den i Steen Steensen Blichers ”Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog”.

Så vil det forhåbentlig vise sig, at der er en sammenhæng mellem kristendommen og Marie Grubbes skæbne.

Første gang er onsdag den 29. august kl. 19.00.
Før det kirkelige starter, er der kl. 18.00 mulighed for at få suppe til 25 kr. i sognegården.

De næste gange er:
• Onsdag den 19. september
• Onsdag den 10. oktober
• Onsdag den 31. oktober
• Onsdag den 21. november
• Onsdag den 12. december

› Se mere: "En aften i kirken"