Skibbykrøniken som konfirmand-event

Lørdag morgen drog Charlotte og konfirmander fra torsdagsholdet mod Brøndby strand kirke, for at deltage i Helsingør stifts konfirmandevent 2017.

TeaterTasken har produceret et teaterstykke bygget over Poul Helgesens Skibbykrønike. Det er en kirkeforestilling, der sammenholder tiden omkring reformationen med nutiden. Til forestillingen er der knyttet en times workshop for konfirmander

Konfirmanderne troede de skulle til et foredrag om reformationen. Stor var derfor deres undren, da den kvindelige præst Nina Frandsen ret dramatisk blev afbrudt af en skikkelse fra fortiden, Poul Helgesen, som ledte efter en bog.

Efterfølgende spurgte Charlotte konfirmanderne, hvordan de synes dagen var gået. Og de svarede sådan her:

”Det var sjovt, da ham munken kom ind. Vi troede på det i starten, men kun i starten… Alt det der med den bog han var i gang med at skrive og ikke blev færdig med. Det var virkelig sjovt og så lærte vi noget. Vi lærte, at Poul Helgesen ikke kunne lide Luther, men alligevel spredte han Luthers ord. Han blev kaldt Poul den Hellige og en vendekåbe. Vi lærte også at danse. Sjovt også det brev som vi skulle skrive…

”Det var spændende og sjovt. Kreativt og på en måde overraskende – og alligevel ikke.”

”Det med skuespillet var rigtig godt. Det var så godt, at jeg troede, at munken var en hellig mand.”

”Det har været sjovt og spændende. Anderledes. Det fik os også til at lytte efter. Fedt at vi også selv skulle lave noget bagefter. Vi fik et chok, da munken kom ind. Han var lidt skræmmende i starten. Han gik rundt og bankede på kirkemuren og ville slå hul i væggen. Ledte efter sin krønike”.

” Teaterstykket var lidt spændende og interessant”.

”Det var godt fundet på. Det var aktivt og spændende. Og så det, at man selv skal skrive et brev til sig selv, som man først må åbne om ti år. Jeg glæder mig rigtig meget.”

”Jeg synes, at Brøndby strand kirke er en rigtig flot kirke”

Hvem er Poul Helgesen?

Middelalderklostrene husede mange lærde. En af dem var Poul Helgesen. I 1519 blev Helgesen leder af et nyoprettet karmeliterhus i København. Det var et forsøg på at påvirke det konservative katolske universitet og bane vej for nye reformkatolske strømninger.

Poul Helgesen var en central skikkelse i reformationsårene og en sammensat personlighed: glødende og til tider grov i sit angreb mod de reformatoriske strømninger i Danmark – og reformvenlig! En kritisk katolik, der endog oversatte nogen af Luthers skrifter til dansk. Poul Helgesens elever blev senere nogle af de store danske reformatorer. Dermed var et brud med deres gamle lærermester uundgåeligt og Poul Helgesen indledte en indædt kamp mod ”Lutheriet”, alt imens reformationen blæste sine vinde indover Nordeuropa.

Skibbykrøniken

Poul Helgesens Danmarkshistorie på latin.

I 1534 afbrød reformationsmodstanderen Poul Helgesen sin Skibbykrønike midt i sætningen ”Medens dette gik for sig…….”. Det er sådan, den blev fundet i år 1650. Muret inde i væggen i Skibby Kirke. Ingen ved, hvordan den er havnet der eller hvorfor.

Skibbykrøniken blev i 1650 fundet indmuret i apsis i Skibby Kirke i Hornsherred. ”Dette manuskript blev fundet i Sjælland i Skibby kirkemur bag alteret indemuret med adskillige andre breve… da man bankede på muren og mærkede, at der var hult bagved. Anno 1650”. Manuskriptet forholder sig kritisk til både kongen, Luther og den katolske kirke. Måske netop derfor blev manuskriptet gemt. Hvorfor det lige netop blev gemt i Skibby, vides ikke.