Højskoleforedrag i Høje Taastrup

Sted og tid

Foredragene foregår i sognegården
Præstegårdsvej 3

Foredragene starter
kl. 13.30 eller kl. 19.00

Pris og tilmelding

Det er gratis
at deltage i foredragene

I pausen serveres
wienerbrød og kaffe
til en pris på: 25,- kr.

Tilmelding
er ikke nødvendig

 
30jan kl. 13:30

Foredrag i Sognegården: Det glemte Anatolien

Peer Faurskovs foredrag om det glemte Anatolien og den tidlige kristendom tager dig …

30jan kl. 13:30
27feb kl. 19:00

Foredrag i Sognegården: Røverhistorier

Jan Tvernø fortæller røverhistorier fra alverdens støvede landeveje.

Jan er eventyrer …

27feb kl. 19:00
26mar kl. 19:00

Foredrag i Sognegården: Hvad skal der stå på din gravsten

Forfatter Marlene Gorm Gertsen tager i sit foredrag udgangspunkt i sin nye bog: ”Hvad …

26mar kl. 19:00


Foredrag der tidligere har være afholdt i sognegården


 

"Fuglen og barnet" ved Jeannet Ulrikkeholm

Torsdag den 22. marts 2018 kl. 13.30

Musikforedrag med smukke kærlighedssange på dansk og fransk ved Jeannet Ulrikkeholm, der synger og akkompagnerer på guitar, lut og cello. Publikum er med på udvalgte fællessange.

De danske sange er med tekster af bl.a. H.C. Andersen, Tove Ditlevsen, Jeppe Aakjær, Halfdan Rasmussen og Benny Andersen. Jeannet fortæller om sangene og digterne, inden hun synger dem.

De franske sange, som publikum skal høre, er mest gamle folkesange, men der er også en enkelt freds-sang (Le déserteur), et par grand prix melodier og en enkelt sang med tekst af Edith Piaf, hymne til kærligheden. Publikum skal synge et par franske sange oversat til dansk, bl.a. barnet og fuglen.

Jeannet Ulrikkeholm er er cand.mag., forfatter og har tidligere har undervist på danske universiteter. 


"Ole Rømer" ved Lars Occhionero

Torsdag den 22. februar 2018 kl. 13.30

Ole Christensen Rømer er i dag verdenskendt som opdageren af lysets tøven; altså at lyset har en hastighed. Men Ole Rømer var mere end blot lysets tøven. Han var et sandt renæssancemenneske. 

Opdagelsen af lysets hastighed gjorde ham kendt og gav ham mulighed for at blive Tycho Brahes efterfølger og opmåle himlen. Når kongen altså gav ham lov. For han skulle også være borgmester, fontænemester, dommer og meget mere.

Foredraget vil give et indblik i, hvordan Ole Rømer gennem uddannelse og videnskab går fra at være skippersøn i Århus til en af landets mest magtfulde personer.

Og hvad var det egentlig Ole Rømer foretog sig i Vridsløsemagle og omegn? 

Lars Occhionero er museumsinspektør for astronomi på Kroppedal Museum. 


"Pibekraver og fløjlsmaver" ved Vibeke Lindhardt

Torsdag den 25. januar 2018 kl. 13.30

Foredraget tager udgangspunkt i alterbilledet fra Torslunde fra 1561.

Billedet viser idealet af, hvordan messeklæderne blev brugt til en luthersk evangelisk gudstjeneste, men også hvordan præstekjole og messeklæder anvendes i dag. Der bliver fortalt om præstens dragt før og efter reformationen. Præstekjolen - også kaldet ornatet - har i Danmark stort set været uforandret siden reformationen.

På Martin Luthers tid var den en borgerdragt, der skulle understrege, at præsten ikke skilte sig ud, men tilhørte borgerstanden. I dag bæres den lange sorte kjole for at skjule privatpersonen og tydeliggøre præsten, gudstjenesten og embedet.

Tag med på en spændende tidsrejse og få svar på spørgsmål som, hvorfor er kjolen sort og hvorfra stammer kraven? Hvorfra stammer dragten, og had er det med den hvide messeskjorte?

Vibeke Lindhardt, er cand. pæd., tekstilkunstner og forfatter. 


"Smagen af jul" ved Mariane Josefsen

Torsdag den 30. november 2017 kl. 13.30

Når Mariane Josefsen fortæller historier, så bliver det jul igen. Man kan lytte og se det hele for sit indre øje.

Foredraget består at en række historier. Først fortæller hun om Nissen og Eske Brok og historien om Harald Blåtands første jul. Derefter fortæller hun en af sine egne historier, som handler om, hvordan mormor måtte holde jul med en flygtningefamilie i 80’erne. Så kommer den vidunderlige "Juleroserne" af Selma Lagerlöf.

Til slut fortæller Mariane om sin egen barndoms jul og inviterer lytterne til at deltage med deres egne minder.

Mariane Josefsen er uddannet som boghandler og har lavet teater.


"Luther og reformationen" ved Rasmus H.C. Dreyer

Torsdag den 26. oktober 2017 kl. 13.30

Her fem dage før vi den 31. oktober skal fejre 500-året for reformationen, får vi mulighed for at lære mere om Martin Luther – manden bag kirkens store reformation.

Men hvad var det lige, Luther skrev, der gjorde udslaget for reformationen?

Rasmus H.C. Dreyer, der er ekspert i reformationen, vil i dette foredrag fortælle om, hvem Luther var – men også, hvad hans skrifter betød i samtiden. Det var ikke Luthers person, men Luthers teologi, der var det afgørende element i reformationens succes.

Rasmus H.C. Dreyer er adjunkt i kristendom og kirkehistorie på Diakonissestiftelsen 


"Radio Mercur" ved Ivan Liljebæk

Torsdag den 28. september 2017 kl. 13.30

Musikalsk foredrag om det danske pirat-radioskib v. Ivan Liljebæk, som tager os med på en musikalsk rejse tilbage til slutningen af 50'erne og starten af 60'erne.

Det var i de år det danske piratskib Radio Mercur, med radioreklamer for Coca Cola af Gunnar "Nu" Hansen blev forbillede for reklameradio som vi kender i dag. Toms Fabrikker var en af de første sponsorer på programmet "Guld Barre om bord", senere fulgte "IRMAs ønskekoncert", som var en pendant til Statsradiofoniens "Giro 413" og i april 1961 lancerede man sammen med B&O, "B&O Stereotimen", hvor lytterne for første gang kunne hører stereo.

Radio Mercurs var også andet end radioreklamer, her blev den nye rock and roll musik spillet, vi skal hører musik af tidens stjerne som Paul Anka, Neil Sedaka, Tommy Steele, Cliff Richard og Pat Boone.

Ivan Liljebæk er musiker og entertainer, sanguddannet i Københavns Drengekor. 


"Niels W. Gade" ved Gulli Odsbøl

Torsdag den 9. marts 2017 kl. 13.30

Vi slutter højskoleeftermiddagene med en af de mest kendte og elskede danske komponister, nemlig Niels W. Gade, som har 200 års fødselsdag den 22. Februar 2017.

Intet bryllup uden Brudevalsen. Og hvem kender ikke "På Sjølunds fagre sletter" — eller julesalmen "Barn Jesus i en krybbe lå”.

Kirkens organist, har lovet at tage os med ind i Niels W. Gades musikalske univers og krydrer foredraget med musikeksempler.


"Lillys Danmarkshistorie" ved Pia Fris Laneth

Torsdag den 9. februar 2017 kl. 13.30

Pia Fris Laneth fortæller 150 års danmarkshistorie som en sprudlende familiekrønike, hvor personerne på gulbrune billeder får mund og mæle.

Oldemødre med store børneflokke knokler hele livet for at holde sulten fra døren, først som tyende, siden som gifte koner uden stemmeret og forældremyndighed over deres børn.

Mormoren fra en fattig, jysk landsby er på nippet til at dø i barselsseng, farmoren vokser op i et selvbevidst arbejdermiljø i et af Københavns brokvarterer og forsørger sine uægte børn med symaskinen, indtil hun finder sit livs kærlighed.

Forfatterens mor, Lilly, en drømmer fra et indre­missionsk hedesogn, bliver født i 1930 og kommer i ulykke som syttenårig. Hun foretager den lange rejse fra roemarkerne til velfærdsdanmarks køkkenmaskiner og charterrejser.

Kort sagt masser af stolt kvindelig livskraft i en nærværende danmarksfortælling om kjolernes længde, lønnens størrelse, prævention, enlige mødre og kvindekamp for retten til at være statsborger, for frihed -og sjov.

Pia modtog i 2007 LO’s store kulturpris og KRAKA-prisen for denne levende fortælling om arbejder- og bondekvinders livsvilkår.

Folketeatret dramatiserede bogen, og forestillingen turnerede over hele landet for fulde huse i 2015-16.


"Lokalhistorie" ved Lars Spatzek

Torsdag den 12. januar 2017 kl. 13.30

Høje-Taastrup Kommune med Høje Taastrup landsby i midten er et af de mest rige kulturhistoriske steder i Danmark.

Vi vil med udgangspunkt i landsbyen "rejse rundt til" kommunens forskellige steder, og via et nøje udvalg af ikoniske fotos fra gamle dage vise historien om Høje-Taastrup Kommune og Hedebo-egnen.

Arkivleder Lars Spatzek vil til dagen tage flere fotos med, der ikke har været vist før.

Måske vil han også tage nogle spændende arkivalier (dokumenter) med fra vigtige begivenheder herude.


"Jul før og nu" ved Lars Ringholm

Torsdag den 8. december 2016 kl. 13.30

”..vend kun op og ned på alle ting...”..vend kun op og ned på alle ting...

Julen er et af årets højdepunkter. En tid præget af ­traditioner.

Men alle de gode, gamle danske juletraditioner, hvor stammer de fra og hvor danske er de egentlig?

Hvordan holdt man jul for 100 år siden og for 500 år siden?

Hvordan stemmer historien om Jesus overens med ­vikingernes skik med at fejre årets korteste dag med et overdådigt ædegilde.


"På flugt for livet" ved Erik Hansen

Torsdag den 10. november 2016 kl. 13.30

Flygtninge er nogle af de mest udsatte mennesker i det danske samfund.

Jeg har de senere år beskæftiget mig meget med flygtninge i de danske flygtningelejre - især børnefamilier. Det er primært sket gennem Bedsteforældre for Asyl.

Jeg har lært mange flygtninge personligt at kende, og er dybt bekymret over den måde, hvorpå vi i Danmark behandler disse mennesker i nød.

Og jeg er overbevist om, at de færreste danskere ved, hvad det er for rædsler, som flygtningene er flygtet fra, og hvordan deres tilværelse i de danske asylcentre er.

Jeg tager i foredraget udgangspunkt i mine egne oplevelser som barn under anden verdenskrig. Derfra går jeg videre til at skildre nogle skæbner blandt nutidens flygtninge.