Krig i kirken

Høje Taastrup Kirkes kanonkugle

Kirken er et fredhelligt sted. Alligevel er der ammunition og våben inde i Høje Taastrup Kirke. Der er er både kanonkugler og stikvåben. Det er faktisk lidt tankevækkende.

Ammunitionen i Høje Taastrup Kirke er en kanonkugle, som ligger i kirkens museum i kvindeindgangen. Det er en lille kugle af ru granit, som blev fundet ude på kirkegården i 1982.
Der er gennem tiderne brugt tilhuggede stenkugler til at pynte gravsten og gravmonumenter. Det er tænkeligt, at kuglen har været brugt på den måde.
Men det kunne også være en gammel kanonkugle. I så fald er det mest sandsynligt, at en svensk soldat har slæbt kuglen med i forbindelse med svenskekrigen i 1658.

Stikvåben i kirken
Der har i hvert fald været svenske soldater, som lå i lejr ved Høje Taastrup Kirke under fredsforhandlingerne efter krigen mod svenskerne i 1658.
Inde i kirken har der tidligere hængt en mindetavle over den svenske fenrik Johan Schytte. Mindetavlen er væk nu, men en kårde, der menes at have tilhørt Johan Schytte, hænger stadig oppe på den bageste bue i kirkerummet.

2. verdenskrig
Under 2. verdenskrig var kirkeloftet skjulested for både jøder og illegale våben. Det var præsten Niels Emil Jessen og hans kone, som hjalp jøder med at flygte til Sverige.
Præsteparret lod også frihedskæmpere gemme våben på kirkeloftet. Men de våben er for længst blevet fjernet.