Højskoleeftermiddag i Høje Taastrup

Sted og tid

Foredragene foregår i sognegården
Præstegårdsvej 3

Alle foredragene starter
kl. 13.30

Pris og tilmelding

Det er gratis
at deltage i foredragene

I pausen serveres
wienerbrød og kaffe
til en pris på: 25,- kr.

Tilmelding
er ikke nødvendig

Ingen begivenheder fundet.

 


Foredrag der tidligere har være afholdt i sognegården


 

"Lillys Danmarkshistorie" ved Pia Fris Laneth

Torsdag den 9. februar 2017 kl. 13.30

Pia Fris Laneth fortæller 150 års danmarkshistorie som en sprudlende familiekrønike, hvor personerne på gulbrune billeder får mund og mæle.

Oldemødre med store børneflokke knokler hele livet for at holde sulten fra døren, først som tyende, siden som gifte koner uden stemmeret og forældremyndighed over deres børn.

Mormoren fra en fattig, jysk landsby er på nippet til at dø i barselsseng, farmoren vokser op i et selvbevidst arbejdermiljø i et af Københavns brokvarterer og forsørger sine uægte børn med symaskinen, indtil hun finder sit livs kærlighed.

Forfatterens mor, Lilly, en drømmer fra et indre­missionsk hedesogn, bliver født i 1930 og kommer i ulykke som syttenårig. Hun foretager den lange rejse fra roemarkerne til velfærdsdanmarks køkkenmaskiner og charterrejser.

Kort sagt masser af stolt kvindelig livskraft i en nærværende danmarksfortælling om kjolernes længde, lønnens størrelse, prævention, enlige mødre og kvindekamp for retten til at være statsborger, for frihed -og sjov.

Pia modtog i 2007 LO’s store kulturpris og KRAKA-prisen for denne levende fortælling om arbejder- og bondekvinders livsvilkår.

Folketeatret dramatiserede bogen, og forestillingen turnerede over hele landet for fulde huse i 2015-16.


"Niels W. Gade" ved Gulli Odsbøl

Torsdag den 9. marts 2017 kl. 13.30

Vi slutter højskoleeftermiddagene med en af de mest kendte og elskede danske komponister, nemlig Niels W. Gade, som har 200 års fødselsdag den 22. Februar 2017.

Intet bryllup uden Brudevalsen. Og hvem kender ikke "På Sjølunds fagre sletter" — eller julesalmen "Barn Jesus i en krybbe lå”.

Kirkens organist, har lovet at tage os med ind i Niels W. Gades musikalske univers og krydrer foredraget med musikeksempler.


"Lokalhistorie" ved Lars Spatzek

Torsdag den 12. januar 2017 kl. 13.30

Høje-Taastrup Kommune med Høje Taastrup landsby i midten er et af de mest rige kulturhistoriske steder i Danmark.

Vi vil med udgangspunkt i landsbyen "rejse rundt til" kommunens forskellige steder, og via et nøje udvalg af ikoniske fotos fra gamle dage vise historien om Høje-Taastrup Kommune og Hedebo-egnen.

Arkivleder Lars Spatzek vil til dagen tage flere fotos med, der ikke har været vist før.

Måske vil han også tage nogle spændende arkivalier (dokumenter) med fra vigtige begivenheder herude.


"Jul før og nu" ved Lars Ringholm

Torsdag den 8. december 2016 kl. 13.30

”..vend kun op og ned på alle ting...”..vend kun op og ned på alle ting...

Julen er et af årets højdepunkter. En tid præget af ­traditioner.

Men alle de gode, gamle danske juletraditioner, hvor stammer de fra og hvor danske er de egentlig?

Hvordan holdt man jul for 100 år siden og for 500 år siden?

Hvordan stemmer historien om Jesus overens med ­vikingernes skik med at fejre årets korteste dag med et overdådigt ædegilde.


"På flugt for livet" ved Erik Hansen

Torsdag den 10. november 2016 kl. 13.30

Flygtninge er nogle af de mest udsatte mennesker i det danske samfund.

Jeg har de senere år beskæftiget mig meget med flygtninge i de danske flygtningelejre - især børnefamilier. Det er primært sket gennem Bedsteforældre for Asyl.

Jeg har lært mange flygtninge personligt at kende, og er dybt bekymret over den måde, hvorpå vi i Danmark behandler disse mennesker i nød.

Og jeg er overbevist om, at de færreste danskere ved, hvad det er for rædsler, som flygtningene er flygtet fra, og hvordan deres tilværelse i de danske asylcentre er.

Jeg tager i foredraget udgangspunkt i mine egne oplevelser som barn under anden verdenskrig. Derfra går jeg videre til at skildre nogle skæbner blandt nutidens flygtninge.